ترک ها و تصاویر امیرچخماق بعد از سیل

ترک ها و تصاویر امیرچخماق بعد از سیل

به گزارش سفرگو یک کارشناس مرمت و احیای بناهای تاریخی با پایش «امیر چخماق» بعد از سیل یزد، گزارش دقیقی از آخرین وضعیت آن عرضه کرد و اظهار داشت: سیل، فرایند تخریب مجموعه «امیر چخماق» را تشدید کرده است و بنا به حفاظت و مرمت اضطراری نیاز دارد.


با نفوذ سیل به بافت تاریخی شهر میراث جهانی یزد، حدود ۲۴۰ خانه تاریخی در عرصه و حریم، تخریب شده است. مسؤلان میراث فرهنگی گفته اند آثار شاخص یزد، همچون مسجد جامع، از صدمه سیل در امان مانده اند، اما حالا بعد از پایش و ارزیابی کارشناسان و متخصصان مرمت و معماری، وضعیت آثار تاریخی شاخص یزد مشخص تر شده است. کاوه منصوری ـ دکتری مرمت و احیاء بناها و بافت های تاریخی دانشگاه هنر اصفهان و کارشناس ارشد مهندسان مشاور عمارت خورشید ـ به همراه گروهی از مهندسان و مرمتگران همکار خود، تکیه امیرچخماق را بررسی و پایش کرده است. او درباره وضعیت و صدمه های این بنای شاخص در سیل اخیر، در گفتگو با ایسنا، نخست این نکته را خاطرنشان کرد که یزد در گذشته سابقه سیل داشته و اگر در گذشته با تواتر زمانی طولانی مدت تری اتفاق می افتاده، حالا با تشدید بحران های طبیعی و تغییرات اقلیمی در سرتاسر زیست بوم، فواصل وقوع سیل ها کوتاه تر شده است.
این مرمتگر سپس ضمن اشاره به سابقه مهندسان مشاور عمارت خورشید در مطالعه و بررسی تکیه امیرچخماق در یک دهه گذشته و همینطور بررسی هایی که بعد از سیل اخیر انجام داده اند، اظهار داشت: پیشبینی ما در بررسی سالهای ۹۲-۱۳۹۱ بر این بود که لایه های پایین تر خاک در بستر تکیه امیرچخماق به علت توان رُمبندگی با خطر بالا، امکان تخریب و فروپاشی آنی بر اثر رطوبت را فراهم می آورد.
منصوری ضمن اشاره به عرضه نتایج آن طرح به بیشتر از سه مدیر کل استان یزد در دهه اخیر و عرضه اخطارهای مجدد بعد از انتهای دوره قرارداد مشاور، بر این مورد کرد که «مشاور پروژه به سبب اطمینان از نتایج پژوهش های میدانی و آزمایشگاهی و برای جلوگیری از وقوع حادثه غیرمترقبه در بنا، در سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ به صورت مداوم از راه مکاتبه با مدیریت وقت میراث استان، صدمه پذیری بنا را پیشبینی کرده و وضعیت بحرانی بنا را حداقل در چهار نامه اعلام نموده است.»
او اضافه کرد: آن زمان تشخیص کارشناسان اداره میراث فرهنگی استان یزد بر این بود که وضعیت بنا به پیچیدگی و حادی ای که گزارش شده، نیست؛ در نتیجه پروژه آرشیو شد تا اینکه باردیگر در حدود سالهای ۹۷-۱۳۹۶ اخطار وضعیت داده شد. حالا بعد از بارش های سیل آسا در یزد، وضعیت تکیه را طی بازدید روز دوشنبه (۱۰ مرداد) با حساسیت بالا بررسی کردیم. تأیید می کنم که همه تخریب های مشاهده شده در بنا ناشی از سیل اخیر نیست و بنا قبلا گرفتار مشکلات عدیده ای بوده است؛ چنان که شاهدهای گچیِ قبلی که توسط کارشناسان میراث روی تَرک ها و بخش هایی از بنا نصب شده بودند، به علت فعال بودن ترک ها، گرفتار شکستگی شده بودند.
جلسه بررسی نتایج مطالعات سال ۹۲ و پایش روز دوشنبه دهم مرداد ۱۴۰۱


منبع:

1401/05/14
22:11:53
5.0 / 5
571
تگهای خبر: آثار تاریخی , آزمایش , تاریخی , فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد