گفت وگو سفرگو با كارشناس مرمت پاسارگاد

از مصائب مرمت تا نگرانی بزرگ در رابطه با آرامگاه کوروش

از مصائب مرمت تا نگرانی بزرگ در رابطه با آرامگاه کوروش

به گزارش سفرگو، برنامه مرمت آرامگاه کوروش بزرگ بیشتر از ۶ ماه است شروع شده. کارشناس مرمت محوطه میراث جهانی پاسارگاد که مرمتِ این سازه سنگی هخامنشی را از دمای ۵۴ درجه تا منفی ۲۲ درجه سانتیگراد تجربه کرده است، می گوید: «تغییرات اقلیم، صدمه های زیادی را روی بلوک های سنگی آرامگاه کوروش به جا گذاشته است.» به جز این، نگرانی بزرگ دیگری در رابطه با آرامگاه کوروش وجود دارد؛ برداشت بی رویه آب در زمینهای کشاورزی اطراف آن، که امکان دارد زمین را به واکنش وا دارد و این سازه سنگی با وزن حدود دو هزار تن، گرفتار نشست قبل از موعد و غیرقابل انتظار شود.


آرامگاه کوروش بزرگ هخامنشی که در محوطه پاسارگاد و در نزدیکی شهر شیراز در استان فارس واقع شده، سال ۱۳۸۳ خورشیدی برابر با ۲۰۰۴ میلادی در لیست میراث جهانی یونسکو با شماره ۱۱۰۶ به ثبت رسیده است. این سازه سنگی که هنوز تمام اسرار آن هویدا نشده، تا پیش از این، پنج مرتبه مرمت شده است. از اردیبهشت ۱۴۰۳ هم دور جدید مرمت آرامگاه کوروش شروع شده است. محمد حسینی گورجی ـ کارشناس مرمت در محوطه میراث جهانی پاسارگاد ـ که با همراهی لیلا رضوی (کارشناس مرمت بناهای تاریخی)، محمد شفیعی راد، مهدی محمدی پور و احسان فتحی (نیروهای فنی و مرمتگران تجربی) در حال مرمت آرامگاه کوروش است، در گفتگو با ایسنا در رابطه با وضعیت این سازه سنگی و جزئیات مرمت آن، توضیح داد: در خلال سالهای ۹۳ و ۹۴ که با گروه ایتالیایی در پاسارگاد کار می کردیم نتیجه تمام پژوهشها نشان داد با عنایت به شرایط اقلیمی، وجود کشاورزی ها و بادی که هر روز در پاسارگاد می وزد، درصورتیکه دو عامل آب و خاک را (به عنوان ریشه ای ترین عواملی که به شکل مستقیم و هم با تأثیر بر روی سایر عوامل تخریب های فراوانی را سبب شده اند) از اثر دور نگه داریم تا ۹۰ درصد می توانیم به حفظ اثر سنگی در پاسارگاد کمک نماییم.
او افزود: مرمت آرامگاه کوروش از هشتم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ با صدمه شناسی و صدمه نگاری سازه شروع شد و جداول و نقشه صدمه های در رابطه با سنگ، برپایه سال ها تجربه در محوطه های پاسارگاد و پارسه (به طور مثال همکاری هایی که پیشتر در آرامگاه «خشایارشا» در «نقش رستم» انجام شده بود)، دسته بندی شد. از میان همه صدمه های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک، پنج دسته صدمه که شاملِ گروههای تغییر رنگ و رسوب، از دست دادن مواد، جدایش ها، تغییر شکل و در نهایت فعالیتهای زیستی است (که هر کدام زیر گروههای دیگری به دنبال داشتند) برای صدمه نگاری آرامگاه کوروش دیده شدند.

نمونه هایی از صدمه نگاری های صورت گرفته روی بلوک های سنگی آرامگاه کوروش بزرگ

منبع:

1403/08/20
07:44:52
5.0 / 5
39
تگهای خبر: تاریخی , یونسكو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد