قلعه مریم، نیایشگاهی باستانی در کرمانشاه

قلعه مریم، نیایشگاهی باستانی در کرمانشاه

به گزارش سفرگو، لرستان استادیار دانشگاه رازی کرمانشاه اظهار داشت: دستکند قلعه مریم نیایشگاهی باستانی در کنار چشمه پر آب موسوم به «سراب قره بلاغ» بوده است که بنایی با هدف پنهان نگه داشتن مکان زیارت مومنان جلوی آن قرار داده اند.


سجاد علی بیگی در حاشیه چهارمین همایش بین المللی دستکند که در سالن آمفی تئاتر اتاق تجاری خرم آباد درحال برگزاری است، درباره ی دستکند قلعه مریم در منطقه سرپل زهاب در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: در منطقه سرپل زهاب شماری اثر دستکند نظیر گوردخمه دکان داود، بَرد عاشقان و حوض عاشقان وجود دارد که اغلب کارکرد تدفینی دارند و رد پای سنت معماری دستکند را در کوهپایه های غربی زاگرس مرکزی به خوبی نشان می دهند.
وی افزود: در بین آثار دستکند این منطقه، اثر موسوم به «قلعه مریم» ویژگی متفاوت و کارکرد خاصی دارد که در ترکیب با یک معماری آجری اثری را پدید آورده و به استناد متون تاریخی و تحلیل های باستان شناختی می توان آنرا اثری ویژه قلمداد کرد. قلعه مریم در دامنه جنوبی کوه «کَل گا رِ» در حد فاصل دشت زهاب و دشت قلعه شاهین اصولا یک غار طبیعی کوچک است که نما و قسمتی از سقف آن به سبب تراش صخره هموار شده و کم و بیش شکلی مشابه ورودی گوردخمه دکان داود به خود گرفته است. هرچند در نگاه نخست این تشابه واضح است، اما این دو اثر ماهیت متفاوتی دارند.
رییس پژوهشکده دیرینه شناسی کشور اظهار داشت: تا آنجا که پیداست، بنظر می رسد با هدف پنهان کردن این غار - دستکند، بنای کوچکی را جلوی این اثر به وجود آورده اند. به همین دلیل پرسشی که به اذهان متبادر می شود این است که این بنا و به ویژه دستکند واقع در پشت آنچه کاربردی داشته و چرا باید در جلوی یک غار - دستکند چنین بنایی برپا کنند.
علی بیگی اشاره کرد: تحقیقات نشان میدهد که سنت ساخت بنا در جلوی غارها محدود به نمونه قلعه مریم نیست و محوطه کاستروم زرزوان، پرگامون و آرامگاه بابا قدرت اسفراین نمونه های دیگری از این دست هستند.
وی بیان کرد: باتوجه به تحلیل های باستان شناختی و اشاره متون سُریانی و متون دوره اسلامی انگار دستکند قلعه مریم در حقیقت نیایشگاهی باستانی در کنار چشمه پر آب موسوم به «سراب قره بلاغ» بوده و بعد از تغییرات در شکل و ریخت غار، با هدف پنهان نگه داشتن مکان زیارت مومنان، در جلوی آن بنایی برگزار شده که کارکرد دقیق آن رفته رفته بر ما روشن خواهد شد.
این استادیار دیرینه شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه تصریح کرد: گویا به سبب تقدس غار و اقتضات دینی، می بایست این مکان از دیده ها پنهان می بود و به این علت در جلوی این غار - دستکند، بنایی برگزار شده تا ورود و خروج مومنان و زیارت کنندگان به درون غار سربسته باقی بماند.




منبع:

1403/08/24
11:58:52
5.0 / 5
9
تگهای خبر: باستانی , تاریخی , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد