ایسنا گزارش كرد
بر میراث فرهنگی، هتل و تله كابین می سازند
سفرگو: یك دفعه می گویند، «بنا ثبت نیست»، بار دیگر بهانه دارند «باید دستگاه های دیگر رعایت میراث فرهنگی را بكنند» یا اصلا «ما نبودیم، مسئولان قبلی در این سمت مجوز را امضا كرده اند، كاری از دست ما برنمی آید...»
به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، كرمان را در فضای مجازی «جهنم میراث فرهنگی» می نامند، شهری كه هر روز یكی از لكه های تاریخی اش را به باد می دهد و مسئولانش دلیل دارند برای این همه نابودی!
گودال «خشت مال ها» و داستان ساخت سیتی سنتر در مركز شهر، مخدوش كردن حریم «قلعه دختر» و «قلعه اردشیر»، تكیه های قاجاری قرار گرفته در «محله قلعه»، یا همین «شیوَشگان» یا«بام كرمان»؛ كم نیستند داستان هایی كه امروز هر كدام به یك سند از تخریب آثار تاریخی تبدیل گشته اند.
«شیوَشگان» یا بام كرمانِ امروزی را از شمال به دامنه كوه های سیدحسین و اراضی سعیدی (سیدی)، از شرق و شمال شرقی به كوه های آهكی شیوَشگان (صاحب الزمان)، از جنوب به باغ بیرم آباد و تخت درگاه قلی بیگ، از غرب به كوه های «تندرستان» و اراضی و باغ های «زریسف» و از جنوب غربی به قلعه های قدیمی (اردشیر و دختر) می رسد، محوطه ای تاریخی چند هزار ساله كه روی ارتفاع ساخته شد.
هر چند امروز بخش هایی از این محوطه تاریخی را در لیست آثار ملی به ثبت رسانده اند، اما ساخت تله كابین و هتل روی عرصه و محوطه ی «شیوَشگان» از اولویت هایی است كه گویا مسئولان شهری نسبت به آن توجه ویژه تری دارند تا حفاظت از این محوطه ی تاریخی!
چرا كارشناسان میراث كرمان راضی به ثبتِ قلعه شیوشگان نیستند؟
امید ابراهیمی، فعال میراث فرهنگی كرمان به ایسنا می گوید: به سبب تعلل میراث فرهنگی در ثبت ملی این محوطه ی تاریخی، ما بعنوان دوستداران میراث فرهنگی چند بار از فرهاد نظری، مدیر كل دفتر ثبت آثار سازمان میراث فرهنگی درخواست توجه و ثبت ملی محوطه ی شیوشگان را داشتیم، او باز در نامه ای به مسئولان میراث فرهنگی استان از آنها درخواست نمود تا قلعه شیوشگان در لیست آثار ملی به ثبت برسد، اما به سبب تعلل در این كار، در نهایت میراث فرهنگی تهیه پرونده ثبت ملی این محوطه ی تاریخی را به عهده من گذاشت.
او با اشاره به این كه حدود دو سال قبل این پرونده را تهیه كرده و سه ماه پیش به اداره میراث فرهنگی استان فرستاده است، ادامه می دهد: پس از این مدت چندروز قبل در تماس با یكی از مسئولان ثبت استان از وی درباره ی روند بررسی پرونده و ثبت این قلعه پرسیدم، اما او می گوید كه در این مدت كارشناسان میراث فرهنگی استان راضی به ثبت این محوطه نبوده اند و به نظرشان آن یك پرونده ی دردسر ساز خواهد بود.
وی ادامه می دهد: به قول آن كارشناس میراث فرهنگی یكی دو هفته است كه پرونده ثبت را به اداره كل ثبت آثار تاریخی فرستاده است، اما نمی دانند چه زمانی به آن پرونده رسیدگی میگردد.
ابراهیمی با طرح چند سوال از وضعیت این پرونده می افزاید: چرا كارشناسان میراث فرهنگی راضی به ثبت یك اثر تاریخی نیستند؟ چطور محوطه ای كه تابحال بررسی، مطالعه و كاوش دیرینه شناسی در آن صورت نگرفته مجوز ساخت وساز و اجرای پروژه گرفته است؟ اصلا چرا پس از گذشت این مدت، هنوز اقدامی برای ثبت این بنای تاریخی انجام نداده اند؟ هر چند به نظر می آید با پیش رفتن پروژه و رسیدن كارهای ساخت تله كابین و هتل به انتها، اخیرا راضی به ثبت محوطه و ارسال پرونده به میراث فرهنگی شده اند.
این كارشناس مرمت بناهای تاریخی با اشاره به وجود چند اثر تاریخی در این منطقه می افزاید: این منطقه دارای چهار قلعه، حدود هفت تا هشت غار دست كند و حتی یك تا دو محوطه ی تاریخی است كه زمین آنها را سفال ها پر كرده اند، البته هتل در حال ساخت روی این زمین ها قرار گرفته است، در واقع این منطقه بناهای ناشناخته ای دارد كه نیاز به بررسی وكاوش های زیادی دارند.
او با طرح این پرسش كه چرا میراث فرهنگی اجازه ادامه دار بودن این پروژه را می دهد؟ اضافه می كند: با توجه به این همه صحبت و خبرهایی كه در طول یكی دو پارسال به صورت دائم منتشر می شوند، معین نمی باشد چرا هنوز هیچ اقدامی انجام نداده اند؟
وی حتی به صحبت های روحی، معاون میراث فرهنگی كرمان در حدود پنج ماه قبل اشاره می كند كه قول بررسی داده، اما به نظر می آید هنوز قول این اداره كل را عملی نكرده اند و لودرها همچنان در این محوطه فعال اند.
زیر قلعه شیوشگان را برای عبور ماشین الات ساخت تله كابین و هتل خالی كرده اند!
ابراهیمی با اشاره به راه اندازی یك جاده از زیر قلعه شیوشگان با هدف احداث دسترسی مناسب تر برای بالارفتن ماشین، بولدوزر و لودر، برای ساخت هتل و تله كابین، ادامه می دهد: در این محوطه باستانی و در منظر قلعه، چند غار باستانی كه جلوی آنها سنگ چین بوده، تا كنون خراب شده اند.
او به باغ «بیرم آباد» و «تخت درگاه قلی بیك» و جنگلی كه در پایین این محوطه قرار دارد اشاره می كند و می گوید: آن یكی از بزرگترین جنگل های دست كاشت خاورمیانه است كه بیشتر از ۵۰ سال قدمت دارد، اما متاسفانه حدود ۶۰۰ درخت از این جنگل را قطع كرده اند، هر چند آن از نظر دیرینه شناسی آن قدر غنی است، كه سال ها بررسی و كاوش باید روی این منطقه صورت گیرد.
وی همین طور به قرار گرفتن یكی از قلعه ها در یك ملك شخصی خبر می دهد و ادامه می دهد: به نظر می آید آن قلعه را باز فروخته اند، با این وجود مهمترین نكته هم اكنون نقطه ای است كه هتل روی آن در حال ساخت است، از طرف دیگر تعلل در ثبت ملی یكی از قلعه ها وجود دارد و هنوز هیچ اقدامی برای ثبت این محوطه نشده است.
از نمونه سفال های ریخته روی یكی از تپه های محوطه شیوشگان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب