بازگشایی شمس العماره
سفرگو: همزمان با بازگشایی شمس العماره، حدود 20 تخته فرش از گنجینه کاخ گلستان برای اولین بار رونمایی گردید.
به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، شمس العماره که برای مرمت حدود ۶ ماه تعطیل بود، حالا با نمایشگاهی از فرش های کمتر دیده شدهی کاخ گلستان، برای بازدید عموم بازگشایی شد.
قدمت این فرش ها بگفته مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان، به دوره قاجار برمی گردد که حوزه بافت آنها ملایر، کاشان، کرمان، فراهان، بیجار، مشهد، یزد، جوشقان و بختیاری است که تعدادی از آنها آثاری کم تکرار و حتی بی نظیر از حوزهی بافندگی دُرُخش در جنوب خراسان هستند.
از جمله آثار شاخص این مجموعه رونمایی شده، دو قالی بزرگ متعلق به تالارهای آینه بوده است که البته به سبب اندازه آن، فقط عکس آن در این مجموعه به معرض نمایش گذاشته شده است. تورج ژوله ـ پژوهشگر فرش ـ در پژوهش روی این فرش ها متوجه می شود، یکی از این دو فرش ها به مساحت تقریبی ۵۰ مترمربع در تالاری واقع در عمارتی مفروش بوده که آن عمارت به دستور ناصرالدین شاه تخریب شده، اما قالی آن تالار اکنون از نفایس محفوظ در کاخ گلستان است. این قالی در جوشقان و درسال ۱۲۶۸ قمری به دستورحاجب الدوله بافته شده است.
قالی دوم هم با مساحت تقریبی ۱۰۰ مترمربع در تالاری به نام تالار آینه در عمارت دیگری مشهور به عمارت موزه، مفروش بوده و اکنون در گنجینهی کاخ گلستان نگهداری می شود.
این فرش ها همزمان با بازگشایی طبقه اول شمس العماره در کاخ گلستان از بامداد دوشنبه ۱۷ دی ماه به معرض نمایش گذاشته شد. آفرین امامی، مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان در آیین بازگشایی شمس العماره و رونمایی از این فرش ها اظهار داشت که طبقه اول شمس العماره همیشه امکان بازدید داشت اما طبقات بالاتر این عمارت به سبب استراکچر ساختمان و حفاظتی که باید از آن صورت گیرد، امکان بازدید ندارد. شمس العماره طرح محتوایی مخصوص خودرا دارد که پس از طراحی معماری و محتوایی آن، به این سمت می رویم که این عمارت در مجموعه کاخ گلستان هویت خودرا به عنوان موزه مستقل داشته باشد.
مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان با اشاره به ضرورت مرمت تزئینات داخلی شمس العماره، اضافه کرد: در کاخ گلستان تصمیم گرفته شد شمس العماره به مدت حدود ۶ ماه تعطیل شود تا مرمت تزئینات وابسته به معماری و وضعیت رسیدگی به روشنایی ها و لوسترها صورت گیرد. خوشبختانه در این ۶ ماه، اوضاع داخلی شمس العماره به وضعیت پایدار خوبی رسید. منتهی تا آن زمان که طرح محتوایی اصلی شمس العماره، که هدف آن معرفی هرچه بهتر این ساختمان است و داستان و هویت خودرا دارد، آماده شود، تصمیم گرفتیم آثار دیده نشده یا کمتر دیده شده در مخازن را که به خاطر محدودیت مکان، امکان نمایش آنها فراهم نیست، در امتداد پویایی مجموعه و سیاست پیشین، در فضای شمس العماره به نمایش بگذاریم تا آن زمان که این عمارت به موزه دائمی با هویت اصلی خود تبدیل گردد.
امامی درباره ی فرش های به معرض نمایش گذاشته شده نیز توضیح داد: باتوجه به فضایی که شمس العماره اجازه می داد، حدود ۲۰ قطعه فرش به معرض نمایش گذاشته شده و تصاویر ۱۵ قطعه فرش که به سبب محدودیت فضا امکان نمایش نداشتند، در معرض دید قرار گرفته است.
او افزود: تعدادی از قالی ها به سبب کتیبه های خاصی که بر آنها منقوش شده، علاوه بر خاصیت های هنری، از اهمیت اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی برخوردار می باشند و با تاریخ اجتماعی ایران پیوند ویژه ای برقرارمی کنند.
مدیر کاخ گلستان اظهار داشت: تعداد فرش ها در کاخ گلستان زیاد است و به سبب اینکه امکان به نمایش گذاشتن تمام آنها وجود ندارد، بصورت دوره ای در شمس العماره به معرض نمایش گذاشته خواهد شد و در هر دوره نمایش فرش های جدید، نشست تخصصی درباره ی آنها برگزار می گردد.
بنابر آن چه مدیر مجموعه کاخ گلستان گفته است، پروژه انتخاب قالی ها برای عکاسی و نمایش در عمارت شمس العماره از طرف تورج ژوله و با همراهی فاطمه شفیع خانی، امین اموال قالی های کاخ گلستان شروع و عکاسی دقیق و بطورکامل حرفه ای آنها در عمارت چادرخانه از طرف حبیب میری انجام شده است.
تـورج ژولـه، محقق، مولف و مدرس فرش دستباف ایران که در حال پژوهش روی فرش های کاخ گلستان است نیز در آیین رونمایی از این فرش ها، پروسه مستندنگاری از فرش های کاخ گلستان را توضیح داد و گفت که از مجموع ۳۴۲ قالی موجود در کاخ گلستان، ۲۵ فرش را عکاسی کرده ایم که در طبقه اول شمس العماره فیزیکی و یا با عکس به معرض نمایش گذاشته شده است.
نمایش این فرش ها از گنجینه کاخ گلستان از دوشنبه ۱۷ دی ماه با حضور لیلا خسروی ـ مدیرکل موزه ها ـ، سید محسن میر ـ مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد ـ، محمدجواد اینانلو ـ مدیر موزه ملی فرش ایران ـ، شروع شده است و بگفته مدیر این مجموعه، نمایشگاه آن تا انتهای سال در شمس العماره برپا خواهد بود.
کاخ گلستان در خیابان پانزده خرداد، ضلع شمالی میدان ارگ واقع شده و از باب عالی و خیابان ناصرخسرو به شمس العماره نیز دسترسی دارد. ساعت بازدید از کاخ گلستان از ۹ تا ۱۶ است.
منبع: سفرگو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب