رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی:
مماشات نمی کنم
به گزارش سفرگو، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری درباره ی غرق شدن محوطه های تاریخی در آبگیری سدها، حضور هیات های دیرینه شناسی خارجی خصوصاً چینی ها در ایران، حفاری های سفارشی و دولتی، حواشی کاوش مترو شیراز، گنج یاب ها و فرونشست توضیحاتی داد و اشاره کرد: در برخورد با متخلفان هیچ مماشتانی نداریم. تعهد می دهم مجوزی برای «حفاری سفارشی» صادر نشود.
به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، ابراهیم زارعی، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در اولین نشست خبری ۱۴۰۴ که دوشنبه، یکم اردیبهشت ماه در این پژوهشگاه برگزار گردید، خبر داد: برنامه داریم در شمال خلیج فارس و دریای مکران، مطالعه و کاوش دیرینه شناسی را ادامه دهیم و وسیع تر به این منطقه بپردازیم و برای آن اهمیت ویژه ای قابل خواهیم شد.
او اضافه کرد: در جنوب خلیج فارس، مطالعات گسترده ای درباره ی خلیج فارس انجام شده است، ما هم وظیفه خود می دانیم این کار را در سواحل شمالی خلیج فارس انجام دهیم. هیات کاوش بزودی در مکران مشغول می شود.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی درباره ی حضور باستان شناسان خارجی در پروژه مطالعه و کاوش سواحل مکران و خلیج فارس، اظهار داشت: فعلا هیات خارجی در این برنامه نداریم. ضمن اینکه، باستان شناسان ایرانی در دهه های اخیر قوی شده اند.
زارعی درباره حضور باستان شناسان خارجی در ایران، توضیح داد: تصمیم داریم با باستان شناسانی که ایران دوست هستند ارتباط برقرار نماییم. لازم است مراکز ایرانشناسی که در خیلی از کشورها فعال بوده است را بوسیله باستان شناسانی که با ما در ارتباط هستند، احیا نماییم.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی درباره ی حضور هیات دیرینه شناسی چینی در ایران که شنیده می شود تنها گروه دیرینه شناسی خارجی است که در ایران حضور دارد و شنیده شده محدودیت هایی برای اطلاع رسانی درباره ی حضور آنها اعمال شده است، اظهار داشت: پژوهشگاه میراث فرهنگی یک جلسه با سفارت چین داشته است که آنرا رسانه ای کرده ایم. ما هر چه باید رسانه ای می نماییم اعلام می نماییم. اگر قرار باشد، چینی ها را در جستجوهای دیرینه شناسی داشته باشیم، حتما اعلام می نماییم و ما مکلفیم که این کار را انجام دهیم.
او در جواب این پرسش که آیا حال هیات دیرینه شناسی چینی در کاوش ها حضور دارند؟ اظهار داشت: از زمانی که من در پژوهشگاه میراث فرهنگی بودم، کاوشی نداشتند.
زارعی درباره تعداد مجوزهای کاوش باستان شناسی در یک سال گذشته، توضیح داد: سال قبل ۱۷۴ مجوز کاوش و بررسی صادر شد. از شروع سال تابحال نیز ۲۳ کاوش در جریان بوده است. تابحال هیات خارجی نتوانسته در جستجوهای دیرینه شناسی ایران حضور داشته باشد. موانعی وجود دارد، که بوسیله مقام عالی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیگیریم که با باستان شناسانی که ایران دوست هستند و قبلا همکاری هایی با ایران داشتند و یا تفاهم نامه های را داشتند، همکاری ها را از سربگیریم. ت لاشمان این است که از باستان شناسان خارجی دعوت نماییم که حتما در موضوع ایران هراسی اثرگذاری مثبت دارد.
زارعی در جواب پرسش ایسنا درباره جستجوهای نجات بخشی خصوصاً در سدها که به غرق شدن و از میان رفتن تعدادی از محوطه های تاریخی همچون «چم شیر» و «چپرآباد» منجر گردیده است، و نگرانی هایی درباره ی ادامه این رویه، باتوجه به تفاهم نامه اخیر این پژوهشگاه با شرکت توسعه آب و نیرو که گفته شده است «صدور مجوزهای میراث فرهنگی در پروژه های عمرانی تسریع و تسهیل می شود» ، اظهار داشت: به خاطر ندارم درباره ی تسریع یا تسهیل صدور این مجوزها سخنی گفته باشم. اما درباره ی اتفاقاتی که در محوطه های چم شیر و چپرآباد افتاده است اگر تعهد داده بودند که بطورمثال برای باستان شناسان بعد از آبگیری سد، قایق تهیه کنند تا محوطه را کاوش کنند، اما تهیه نکردند، باید موضوع بررسی شود، چون تعهد داده بودند. در هر صورت ما کار علمی انجام می دهیم و قرار نیست جستجوهای نجات بخشی را تسریع نماییم، چون گاه حدود دو ماه طول می کشد تا یک شیء از خاک بیرون رود. بطورمثال در همین محوطه چغاگلان، که کار با حساس زیاد در حال انجام است.
زارعی همین طور درباره ی تخریب ها در محوطه های تاریخی که برای متخلف پرونده قضایی تشکیل نمی شود و این پرونده ها مورد پیگرد قضایی قرار نگرفته است، این گونه پاسخ داد: تخریب و موضوع حفاظت به عهده معاونت میراث فرهنگی است. حفظ تپه ها، محوطه ها و بناها بر عهده میراث فرهنگی و یگان حفاظت است اما پژوهشگاه میراث فرهنگی هم تلاش خودرا انجام می دهد. بطورمثال تصویری را از یک مرمت اشتباه فرستاده بودند که پیگیری کردم و کار تعطیل شد. ما نظارت خودرا داریم. تخریب ها و تخلف ها از حوزه حقوقی میراث فرهنگی باید پیگیری شود و می شود. ما هیچ مماشاتی با متخلفان نخواهیم داشت. قاطعانه برخورد می نماییم.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی در جواب پرسشی درباره ی بازنگری و کوچک سازی حریم که در برنامه هفتم توسعه به آن اشاره شده و در برنامه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بوده، درحالی که باستان شناسان با مجوز پژوهشگاه عرصه و حریم را پیشنهاد می دهد و ممکنست پژوهشگاه را گرفتار چالش کند، اظهار داشت: درست است دولت تصمیم گرفته اما باید حریم کارشناسی شود. ما نخستین جلسه را با کارشناسان میراث فرهنگی که مجموعا حدود ۶۰۰ سال تجربه دارند، بتازگی برگزار کرده ایم و صورت جلسه شده و برای وزیر فرستاده ایم و به این سادگی قانع نمی شویم که حرایم بدون مستندات کوچک شود. ما هیچ کاری با مسأله دولت نداریم، ما بر طبق مسئولیت و احساس وظیفه خود، اقدام می نماییم.
زارعی در توضیحاتی درباره ی تفاهم نامه کاوش مترو شیراز اظهار داشت: آن چه اشاره می شود، تفاهم نامه نیست، بلکه پیشنویس بود، که در مدیریت گذشته صورت پذیرفت و بدون اطلاع پژوهشگاه دستکاری کردند و در فضای مجازی منتشر گردید و از نظر پژوهشگاه ارزش ندارد. الان هم تفاهم نامه نداریم. وقتی بررسی کردیم دیدیم که نیاز به تفاهم نامه نداریم. تفاهم نامه دومی هم وجود ندارد و چیزی با این عنوان امضا نشده است.
او با اشاره به اظهاراتی که رئیس دانشگاه هنر شیراز درباره ی کاوش مترو شیراز داشته است، اظهار داشت: رییس دانشگاه هنر شیراز هیچ مسئولیتی در قبال کاوش (مترو زائر شیراز) ندارد و نمی تواند درباره ی آن اظهارنظر کند، و مسئولیت این کاوش با پژوهشگاه میراث فرهنگی است و عتیقه شناس آن هم عضو هیات علمی دانشگاه شیراز است. مدیر پژوهشکده و معاون پژوهشی سه روز در این کاوش حضور داشتند و کار را بررسی کردند، کار قانونی به انجام می رسد. عتیقه شناس از گروه شورای پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی تاییدیه گرفته است و آثاری که پیدا شده مربوط به اواخر پهلوی دوم بوده و تازه به آثاری از دوره قاجار رسیده اند و تعدادی اشیاء سفالی و سکه پهلوی پیدا کرده اند.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در پرسشی درباره ی تحویل ندادن یافته های این کاوش به یگان حفاظت، توضیح داد: کاوشگر این حق را دارد که شیء را مطالعه و طراحی کند و عکس بگیرد. تصور نکنید وقتی لبه یک شب از خاک بیرون آمد، بلا فاصله آنرا خارج می کنند، شیء به تدریج خارج می شود. اگر با این حساسیت و روش، کاوش نکنیم که شبیه قاچاقچی ها رفتار کرده ایم.
او درباره ی این که چرا کاوش به دانشگاه شیراز واگذار شده است، و همین طور نبود صورت جلسه و حضور نداشتن ناظر، اظهار داشت: دانشگاه هنر شیراز، گروه دیرینه شناسی دارد و در بین آنها یک نفر که سابقه کاوش دارد، بر طبق فاکتورها انتخاب شده و مسئولیت سرپرستی کاوش را به عهده دارد. از نظر ما این عتیقه شناس مورد تأیید است. درباره ی این که چرا عتیقه شناس با تخصص قبل از تاریخ، کاوش را سرپرتسی می کند، چون تپه ها لایه لایه است. ضمن اینکه، ایشان متخصص دیرینه شناسی است و چندین بار سرپرست کاوش بوده است. صورت جلسه و گزارش کاوش هم موجود است. هر شیء که خارج می شود دست کم ۱۰ گزارش از آن تهیه می شود و این گزارش ها در آخر کاوش در اختیار ما قرار می گیرد. اشیاء در اختیار کاوشگر است و صورت جلسه دارد. اشیاء را بعد از تکمیل مطالعه، به امین اموال استان و اگر خیلی مهم باشد به امین اموال موزه ملی ایران تحویل می دهند.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی درباره فرونشست نیز اظهار داشت: تفاهم نامه هایی را با سازمان زمین شناسی و نقشه برداری پیش می بریم، چون آنها متخصصانی دارند. اساسا یکی از با اهمیت ترین لطمه ها و خطرها برای آثار تاریخی، فرونشست است و ما به آن توجه داریم.
زارعی درباره ی کاوش های دولتی و سفارشی مثل آن چه در کلاردشت بتازگی رخ داده و در جواب پرسشی درباره ی این که چرا پژوهشی درباره ی شایعه گنج جنگ جهانی دوم و شاهپور غلامرضا پهلوی صورت نمی گیرد تا بساط حفاری های سفارشی پس از چهار دهه جمع شود و چرا درباره ی وضعیت استانها به لحاظ حفاری های قاچاق، داده پردازی وجود ندارد، اظهار داشت: من از آن حفاری ها (کلاردشت) خبر ندارم. ضمن این که ما با همچین درخواست هایی موافقت نمی نماییم و مجبور هم نمی شویم. تعهد می دهم در دوره ریاست من در پژوهشگاه میراث فرهنگی چنین مجوزهایی نه تایید و نه صادر می شود. درباره ی آمار حفاری در استانها هم باید از یگان حفاظت این آمار را گرفت.
او درباره ی تشکیل کارگروه قاچاق و حفاری غیرمجاز که قبلاً در پژوهشگاه تشکیل شده بود، اظهار داشت: چنین کارگروهی با حضور مقام عالی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تشکیل شده و پژوهشگاه هم عضو این کارگروه است و ریاست آن وزیر است. من چنین کارگروهی را در پژوهشگاه ندیده ام.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی درباره ی صدور مجوزهای آموزشی به افراد متفرغه و غیرباستان شناس که گفته شده این پژوهشگاه صادر می کرده است، ضمن ارائه توضیحاتی درباره ی مجوزهای آموزشی که برای دانشگاه ها صادر می شود، اشاره کرد: اصلا مجوز آموزشی به افراد خارج از حوزه دیرینه شناسی داده نشده و این کار را نه قانونی می دانم و نه چنین مجوزی صادر گردیده است.
زارعی درباره ی برنامه پژوهشگاه برای افزایش فهم و سواد میراثی در جامعه نیز اظهار داشت: بی تعارف حتی آنهایی که تحصیل کرده هستند سواد میراثی ندارند، چون ما آموزش را از مدارس شروع نکرده ایم و مقرر است پژوهشگاه با آموزش وپرورش در این زمینه تفاهم نامه ای داشته باشد.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی همین طور در جواب پرسشی درباره ی انحلال پژوهشگاه میراث فرهنگی، تحت تأثیر گزارش مرکز پژوهش های مجلس، اشاره کرد: این پژوهشگاه نه فقط منحل نمی گردد، که تقویت هم می شود. گزارش مرکز پژوهش های مجلس هم ناصحیح بود و ارجاعات نادرستی داشت. ما به سبب کمبود اعتبارات شاید به بیشتر اهدافمان نرسیم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب