روایتی از کهنه ماسوله فومن صنعت چلنگری در این منطقه رونق داشت

روایتی از کهنه ماسوله فومن صنعت چلنگری در این منطقه رونق داشت

سفرگو: کهنه ماسوله از مناطق تاریخی گیلان که در اردبیل و زنجان را با این استان پیوند می دهد در 36 کیلومتری جنوب غربی شهرستان فومن قرار دارد که روزگاری در آن صنعت چلنگری رونق داشت.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها - زهرا رگان: میراث تاریخی گیلان گنجینه ای از هزاره های گذشتگان ما است که هرازگاهی به همت میراث فرهنگی برگ های از آن ورق می خورد تا گشوده شود بر دیدگان ما که بدانیم بر بلندای کدامین تمدن و تاریخ تکیه زده ایم.
اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان بمنظور برجسته کردن اهمیت حفظ و احیای آثار تاریخی و نقش آنها در توسعه پایدار استان گیلان برای آشنایی بیشتر با ظرفیتهای فرهنگی و گردشگری و تاریخی شهرک تاریخی ماسوله تور یک روزه خبری برگزار کرد.
در این تور یک روزه که جمعی از عکاسان و خبرنگاران خبرگزاری ها و رسانه های مکتوب و مجازی استان گیلان رشت را به مقصد شهرک تاریخی ماسوله ترک کردند پس از عبور از جنگل های سبز و با وقار هیرکانی برای واکاوی ریشه های فرهنگی و تاریخی گیلانیان به بالادست شهر تاریخی ماسوله راهی شدند.
«کهنه ماسوله» پیوند دهنده سه استان گیلان، زنجان و اردبیل، در فاصله حدود ۱۰ کیلومتری شمال غرب شهر تاریخی ماسوله، ۳۶ کیلومتری جنوب غربی شهرستان فومن و ۷۵ کیلومتری از شهرستان رشت در بخش سردار جنگل شهرستان فومن در کوه های ماسوله داغ، در ارتفاع تقریبی ۱۸۷۰ الی ۲ هزار متری از سطح آب های آزاد واقع شده است.
راه دسترسی به محوطه تاریخی کهنه ماسوله بوسیله شهر ماسوله به سوی جاده خاکی ماسوله به خلخال از بخش جنوب شرقی، جنوب و غرب محوطه عبور می کند.

شناسایی بالاتر از ۹۰ درصد از آثار تاریخی گیلان

«ولی جهانی» مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان با اعلان اینکه بالاتر از ۹۰ درصد از آثار تاریخی استان از شهرستان آستارا تا رودسر، شناسایی شده است، اظهار داشت: باتوجه به اقلیم جلگه ای، کوهپایه ای و کوهستانی استان گیلان، بیشتر آثار تاریخی در این مناطق کشف شده اند، در صورتیکه مناطق جلگه ای آثار کمتری را به معرض نمایش گذاشته اند.
جهانی با اعلان اینکه تعدادی از آثار تاریخی گیلان مربوط به محوطه های تاریخی بوده و باتوجه به بررسی ها و پیمایش های میدانی و اقلیم کوهپایه ای و کوهستانی استان آثار تاریخی زیادی در مناطق جلگه ای شناسایی نشده است، اظهار داشت: خوشبختانه از دهه ۸۰ جستجوهای دیرینه شناسی زیادی در مناطق مختلف استان گیلان خصوصاً در دشت و جلکه های گیلان انجام شد که عمده ترین آنها به آثار دوره اسلامی مربوط می شود.
وی اشاره کرد: شهرک تاریخی ماسوله، شهر گسگر در صومعه سرا، لیسارد تالش و شیخ نشین شاندرمن، قلعه گردن در شرق گیلان همچون آثار تاریخی جلگه هستند که مربوط به دوره اول پیش از میلاد مسیح می باشد که به صورتی بخش کوهپایه و جلگه را در بر می گیرد.

کهنه ماسوله مرکز تولید آهن ایران قدیم

به گفته مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان یکی از مهم ترین نقاط تاریخی معرفی شده سایت باستانی کهنه ماسوله مرکز تولید آهن و چلنگری در دوران های اسلامی بوده که آثار گوناگون تاریخی همچون کوره های فلزکاری و معادن آهن در این منطقه نیز کشف شده است.
وی اضافه می کند: شواهدی از کوره کوچک چلنگری تخریب شده بصورت خاک حرارت دیده، آثار فراوان ذغال و گل کوبیده در بخش بالایی این سازه، بر روی کف صخره طبیعی به دست آمده است.
ولی جهانی با تکیه بر اهمیت ثبت جهانی شهرک تاریخی ماسوله افزود: پرونده ثبت جهانی ماسوله در مراحل پایانی قرار دارد و تنها رفع برخی ایرادات کوچک باقیمانده است.

وی از ورود هیات چینی به گیلان در خردادماه امسال برای ادامه کاوش ها و بازشناسی آثار باستانی این منطقه، آگاهی داد و اظهار داشت: کاوش این منطقه قدمی مهم در تکمیل پرونده ثبت جهانی خواهد بود.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان افزود: جستجوهای اخیر به کشف ابزارآلات فلزی، بقایای آهنگری، و کوره های فلزکاری منتج شده که نشان دهنده اهمیت این منطقه در قرون گذشته است.

قدمت تاریخی گیلان؛ از پارینه سنگی تا امروز

جهانی با اشاره به قدمت تاریخی گیلان از پارینه سنگی تا امروز اشاره کرد: برمبنای جستجوهای صورت گرفته، قدمت تاریخی استان گیلان به ۲۳۰ هزار سال پیش و به دوره پارینه سنگی باز می گردد.
وی همچون کشفیات مهم این دوره در استان گیلان را غار رشی مطرح کرد و اضافه کرد: ابزارهای سنگی و اشیای تاریخی باارزش آن حال در موزه ملی ایران نگهداری می شود.

دستاوردهای ملی و جهانی

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان در ادامه به دستاوردهای ملی و جهانی این اداره کل در سالیان اخیر اشاره نمود و اضافه کرد: از پس از انقلاب اسلامی تا امروز تعداد ۱۲۷۰ اثر تاریخی گیلان در لیست آثار ملی به ثبت رسیده در صورتیکه قبل از انقلاب اسلامی تنها تعداد کمی از این آثار ثبت شده بود.
جهانی همین طور با اشاره به ثبت جهانی سه سایت از جنگل های هیرکانی و کاروانسرای تی تی در لیست میراث جهانی اظهار داشت: شهر تاریخی ماسوله نیز در شرف ثبت جهانی قرار دارد.

حمایت از بخش خصوصی در مرمت و بهره برداری بناهای تاریخی

مدیر کل میراث فرهنگی گیلان در ادامه با اشاره به اهمیت تحقق شعار سرمایه گذاری برای تولید به برنامه های این اداره کل در استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی در مرمت و بازسازی بمنظور بهره برداری از بناهای تاریخی اظهار داشت: تعداد ۲۳۵ بنای تاریخی در اختیار دستگاه های دولتی قرار دارد که در فازبندی های مختلف به بخش خصوصی واگذار خواهند شد.
جهانی اضافه کرد: این اقدامات با هدف مرمت، حفظ و بهره برداری کاربری همچون موزه، بوتیک هتل و رستوران، با سرمایه گذاری بخش خصوصی در حال انجام می باشد.
وی همین طور از افتتاح ساختمان اخوان به عنوان نخستین بوتیک شمال کشور در هفته میراث فرهنگی آگاهی داد و اظهار داشت: رستوران همدانی در رشت نیز در این هفته به بهره برداری می رسد.

1404/02/05
11:57:40
5.0 / 5
18
تگهای خبر: آثار تاریخی , باستانی , تاریخی , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

راهنمای جامع سفر، اطلاعات کامل درباره تورهای داخلی و خارجی، بلیط های چارتر و هتل ها

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد