روستایی با یك ابرسازه تاریخی

روستایی با یك ابرسازه تاریخی

سفرگو: روستای ˮاردانˮ از توابع شهرستان تفت در استان یزد كه به سبب تشابه اسمی با روستای «ارنان» شهرستان مهریز در این استان، غالباً اشتباه گرفته می شود، روستایی تاریخی است كه به دوران پیش از اسلام نسبت داده شده اما در غبار فراموشی و بی توجهی زنگار گرفته است.


به گزارش سفرگو به نقل از ایسنا، روستای تاریخی «اردان» كه از توابع دهستان دهشیر شهرستان تفت است، در گودی یك دره و در نزدیكی روستاهای تاریخی شواز و توران پشت واقع شده است.
«اردان» از نظر تاریخی روستایی غنی است اما افراد زیادی هنوز این روستا را نمی شناسند و پای قدمت تاریخی آن كه وسط می آید، سكوت می كنند در حالیكه برخی مورخان قدمت آنرا متعلق به دوران پیش از اسلام ذكر می كنند و آنرا از قدیمی ترین روستاهای یزد و ایران می دانند.
«محمد علی اینانلو» عتیقه شناس و یكی از ایران شناسان معروف باز قدمت این روستا را به دوره ساسانی و هخامنشی نسبت داده و قلعه این روستای زیبا را از منحصرفردترین قلعه های جهان می داند.
خصوصیات بارز این قلعه كه روستاییان به منظور محافظت از خود در مقابل حمله راهزنان بنا كرده بودند، منظره زیبایی است كه از اردان به تصویر می كشد و دلیل آن هم قرار گرفتن این دژ باشكوه بر بالای ناحیه بلند و مشرف به روستاست.
این قلعه به دست اجداد اردانی ها كه پایه گذاران این روستا بودند و با مشقت های بسیاری ساخته شده چونكه در آن دوران، بردن مصالح و ابزار بر روی این بلندی، بسیار مشكل بوده است.
البته از طرفی مكانی كه قلعه در آن بنا شده باز كاملاً ناهموار بوده و این خود بر سختی كار معماران توانمند اردانی اضافه كرده بود خصوصاً این كه كارشناسان میراث فرهنگی استان یزد، مشكل ترین قسمت ساخت این بنا را پی و ستون هایی می دانند كه روی سنگ های سخت و ناهموار منطقه بنا شده است.
روستایی با یك ابرسازه تاریخی
به گفته ی رئیس شورای اسلامی روستای تاریخی اردان، این قلعه تاریخی كه در سال ۱۳۸۶ به شمارهٔ ۲۱۷۱۵ بعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده، امروزه سپس گذشت سال ها در نگاه كارشناسان یك ابر سازه تاریخی بشمار می آید.
«غلامرضا اردانی» در گفت و گو با خبرنگار ایسنا با اشاره به حضور قریب ۱۵۰۰ توریست در روزهای نوروز امسال در این روستای تاریخی، اظهار می كند: این روستا هر چند كه میزبان تعداد زیادی از گردشگران است اما هنوز آنچنان شناخته شده نیست و غالباً به لحاظ تشابه آوایی با روستای «ارنان» مهریز اشتباه گرفته می شود و این در شرایطی است كه این روستا بااینكه ارنان نیست اما از نظر تاریخی كمتر از ارنان هم نیست.
وی با بیان این كه روستای اردان از نظر تأسیسات گردشگری باز روستایی برخوردار است، بیان می كند: این روستا دارای یك اقامتگاه بومگردی برای اسكان و پذیرایی از گردشگران است كه می تواند با مهیا شدن شرایط بهتر گردشگری، مورد بهره برداری بهینه قرار گیرد.
این مسئول همین طور اضافه می كند: این روستا دارای قلعه ی تاریخی باغستان، دو تفرجگاه «تل غلی» و «تل پدا» است كه گردشگران زیادی را به خود جذب می كند.
وی با اشاره به وجود امكاناتی مانند مسجد، چهار قنات كه همچنان دو قنات آن احیا است، باغستان و كشتزار در این روستا، تاكید می كند: این روستای تاریخی همچنان با ۲۰۰ نفر جمعیت ثابت، یكی از روستاهای فعال و خوش آب و هوا و ییلاقی استان یزد به حساب می آید.
اردانی، توسعه زیرساخت های گردشگری این روستا را مستلزم همت میراث فرهنگی عنوان می كند و می گوید: قلعه تاریخی این روستا كه در سنوات گذشته وعده عنایت و مرمت آنرا داده بودند، همچنان به حال خود رها شده و در بارش های اخیر باز قسمتی از آن تخریب شده است.
دهیار روستای اردان اضافه می كند: این قلعه، نماد تاریخی این روستاست و در صورت حمایت میراث فرهنگی می توانیم، بخش خصوصی را باز به منظور توسعه زیرساخت های گردشگری به كار بگیریم هر چند كه امكانات فعلی روستا باز جوابگوی نیازهای گردشگران و بازدیدكنندگان خواهد بود.
روستاهای تاریخی ماقبل اسلام در اولویت گردشگری
سید مصطفی فاطمی، مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد باز در ارتباط با این روستا به خبرنگار ایسنا می گوید: روستای تاریخی اردان معروف به «اردون» یكی از روستاهای تاریخی مربوط به دوران اولیه اسلام است كه البته به دوران پیش از آن باز نسبت داده می شود.
وی اضافه می كند: این روستای تاریخی به واسطه آثاری كه از روستاهای تاریخی و پیش از اسلام «شواز» و «توران پشت» به جا مانده است، عمدتاً به دوران ساسانی باز نسبت داده می شود.
این مسئول، پرداختن به روستاهای تاریخی پیش از اسلام و قدیمی را اولویت توسعه گردشگری و در نهایت معرفی و تبلیغات در مورد آنها می داند و می گوید: هم اكنون روستاهای تاریخی و با قدمت زیادی همچون شواز كه كمتر باز به معرفی و توسعه آنها توجه شده است، در اولویت میراث فرهنگی قرار دارند اما در حین حال معرفی روستای اردان بوسیله برگزاری رویدادها و جشنواره های گردشگری را مد نظر داریم.
وی در ارتباط با مرمت قلعه تاریخی این روستا باز تصریح می كند: بارش های اخیر منجر به لطمه دیدن قلاع تاریخی روستاهایی همچون فهرج و اردان شد اما متأسفانه تابحال اعتباری در امتداد مرمت و ترمیم این بناها به میراث فرهنگی تعلق نگرفته است پس در شرایط كنونی برنامه ای در مورد این بناها نداریم.
فاطمی از تعداد بناهای تاریخی و ثمین در استان یاد كرده و می گوید: بیشتر از ۲۰۰ هزار اثر تاریخی و بیشتر از ۲۰ هزار اثر تاریخی ثبتی در استان یزد وجود دارد كه با عنایت به اعتبارات محدود، ناچار به اولویت بندی آنها و جلب مشاركت بخش خصوصی برای مرمت و نگهداری از آنها هستیم.
گزارش از: فاطمه رهبر یزدی، خبرنگار ایسنا یزد




منبع:

1398/02/07
15:27:13
5.0 / 5
2800
تگهای خبر: تاریخی , توریست , روستا , صنایع دستی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد