سرزمین چشمه های جاری

سرزمین چشمه های جاری

سفرگو: یك اصفهان شناس اظهار داشت: كلمه ای كه بعنوان ˮخوانسارˮ مركب شده است از دو بخش ˮخوانˮ و ˮسارˮ تشكیل شده است كه محققان جغرافیای تاریخی معتقدند ˮخوانˮ به معنای ˮچشمهˮو ˮسارˮ به معنای ˮكثرت و فراوانیˮ است.


محمدحسین ریاحی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا درباب وجه تسمیه شهرستان خوانسار و جایگاه تاریخی آن در كشور، اظهار نمود: یكی از شهرهای تاریخی و دارای اهمیت از نظر جغرافیای تاریخی در استان اصفهان، شهر خوانسار است. این شهر یكی از شهرهایی است كه توانسته در منطقه اصفهان در طول یك تاریخ طولانی بدرخشد.

وی ادامه داد: خوانسار دارای آب و هوای كوهستانی با تابستان های معتدل است و به لحاظ كوهستانی بودن، منابع آب آن به شكل چشمه های گوناگون در داخل شهر جاری است كه همه ساله گردشگران زیادی را به خود جلب می كند.

این اصفهان شناس درباب وجه تسمیه این شهر، اظهار داشت: كلمه ای كه بعنوان "خوانسار" مركب شده است از دو بخش "خوان" و "سار" تشكیل شده است كه محققان جغرافیای تاریخی معتقدند "خوان" به معنای "چشمه"و "سار" به معنای "كثرت و فراوانی" است. به همین جهت این شهر را به سبب چشمه های گوناگون و خاصیت های دیگری كه اشاره شد خوانسار نام داده اند.

ریاحی افزود: علی اكبر دهخدا در لغت نامه معروفش، خوانسار را "جام سرسبز" معنا كرده است. آن چیزی كه ما به دست می آوریم این است كه خوانسار مكانی است كه پیش از اسلام هم پر رونق بوده است. در این شهر آتشكده های زیادی وجود داشته و گویش خوانساری در دوران ایران باستان ریشه در زبان پهلوی ساسانی دارد.

وی اظهار داشت: در زمان صفویه شخصیت بزرگی مانند "آقا حسین خوانساری" را داریم كه به او لقب استاد "الكلّ فی الكلّ" داده اند. همانطور كه به خواجه نصیر لقب استاد بشر داده اند به آقا حسین خوانساری هم این لقب را داده اند و این شخصیت بسیار مورد تعریف پادشاهان صفوی بود.

این اصفهان شناس اظهار داشت: پسر او آقا جمال خوانساری نیز آثار متعددی دارد. نقش علمای خوانسار نیز در مبارزه با استعمار برجسته بوده است. یكی از این شخصیت ها مرحوم "سید احمد خوانساری" است كه در تهران منشأ تلاش های زیادی در دهه های گذشته بود و از مراجع بزرگ علمی و معنوی به حساب می آمد.

ریاحی اضافه كرد: می توانیم بگوییم خوانسار در تاریخ و فرهنگ ایران تأثیرگذار بوده است. این شهر موسیقیدان ها و خوشنویسان بزرگی مانند "كابلی خوانساری" را داشته است. بقعه باباترك، امام زاده احمد، مدرسه علمیه مریم بیگم صفوی، مسجد جامع و قبرستان تاریخی خوانسار و بقعه پیرجلال الدین و مقبره حلیمه و نرگس و پل ساسان همچون آثار تاریخی و نمادهای فرهنگی خوانسار هستند.

وی اشاره كرد: در گذشته اقوام و عشیره های مختلفی در خوانسار زندگی می كردند. یهودیان زیادی در این شهر بودند كه از خوانسار مهاجرت كردند. همین طور خانواده های خوانساری اصفهان مانند موسوی خوانساری، و روضاتی های چهارسوق، اصالتاً از شهر خوانسار هستند.

این اصفهان شناس اشاره كرد: آن چیزی كه مسلم است و بر طبق آثار تاریخی، سابقه تاریخی خوانسار به زمان ساسانیان و حتی پیش از آن بر می گردد. با عنایت به طبیعت خاص و باغ های زیادی كه داشته است خوانسار همیشه مورد توجه بوده است. عسل و گز خوانسار كه امروز مشهور است دلالت بر فراورده های طبیعی خاصی دارد كه در خوانسار وجود دارند.

ریاحی اشاره كرد: در كوهستان های اطراف خوانسار از گیاهان، داروهای خاصی ایجاد می شود كه هنوز هم مورد بهره برداری قرار می گیرد و جنبه صادراتی دارد. آنچه مسلم است و با عنایت به مهاجرت هایی كه به خوانسار می شده، پیش از اسلام هم این سرزمین بسیار آباد بوده است.






منبع:

1398/03/05
14:46:19
5.0 / 5
2410
تگهای خبر: آثار تاریخی , تاریخی , فرهنگی , مهاجر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
سفرگو SafarGoo

سفر سفرگو

گردشگری و توریسم

safargoo.ir - تمامی حقوق سایت سفرگو متعلق به آن و محفوظ می باشد